راهنمای سفر آخرت

قیامت و شاهدان قیامت

حوادث روز قیامت ، شاکیان وشاهدان

💢شاهدان قیامت

🌟یکى از مسائل مهم در روز قیامت وجود گواهان مختلف و متعدّد است، چنانکه قرآن مى فرماید: یَومَ یَقومُ الاَشهادُ / روزى که تمام شاهدان برپا مى خیزند.
گرچه خداوند نیازى به هیچ شاهدى ندارد، ولى انسان داراى چنان خصلتى است که هر چه حضور ناظران و شاهدان را بیشتر احساس کند، در تربیت و تقواى او مهم تر و مؤ ثّرتر است.

🌟 براى نمونه به داستان زیر توجّه کنید:
روزى جناب عقیل ، برادر بزرگتر حضرت على (ع) خدمت حضرت رسید و تقاضاى سهم بیشترى از بیت المال را نمود.

حضرت دست او را گرفت و به نماز جمعه برد و آن جمعیّت انبوه را به عقیل نشان داد و سپس ‍ فرمود: از بیت المال سهم بیشترى دادن به تو، یعنى دزدیدن از حقّ همه این مردم! عقیل با نگاهى به آن جمعیّت ، از درخواست خود پشیمان شد و برگشت…

🌟آرى، حضور و نظارت مردم و تعداد گواهان و شاهدان هر چه بیشتر باشد، احساس شرمندگى انسان زیادتر مى شود و قهرا همّت بیشترى براى کنترل خود نشان مى دهد، چون گاهى ممکن است انسان در تنهایى کارى را انجام دهد که در جمع و حضور شاهدان به هیچ وجه حاضر به مطرح کردن آن نیز نباشد.

🌟شاهدان در قیامت: از آیات و روایات استفاده مى شود که در صحنه قیامت و در دادگاه عدل الهى، حضور شاهدان قطعى و حتمى است، امّا این شاهدان چه کسانى هستند؟ در این مبحث با توجه به آیات قرآن اشاره اى به آنها مى کنیم.

✨اوّلین شاهد: خداوند

در قرآن می‌خوانیم: «اِنَّ اللَّهَ عَلى کُلِّ شَىْ ءٍ شَهیدٌ» (آیه 17 سوره حج)
همانا خداوند بر همه چیز گواه است و همچنین در آیه‌ای دیگر می‌خوانیم:
«إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا» (آیه 1 سوره نساء) همانا خداوند مراقب شماست، و نیز «كَانَ اللّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ مُّحِيطًا» (آیه 126 سوره نساء) و خداوند بر همه چیز احاطه دارد، پس با این استناد اولین گواه و شاهد در دنیا و آخرت ذات مقدس الهی است.

✨دوّمین شاهد: انبیا

یکی دیگر از شاهدان در قیامت پیامبران بزرگوار(ع) هستند که قرآن می‌فرماید: «وَجِئْنَا بِكَ عَلَى هَؤُلاء شَهِيدًا» (آیه 41 سوره نساء) ما تو را، قیامت در حالی که گواه مردم هستی حاضر می‌کنیم.

در جای دیگر می‌خوانیم: «وَيَوْمَ نَبْعَثُ فِي كُلِّ أُمَّةٍ شَهِيدًا عَلَيْهِم مِّنْ أَنفُسِهِمْ وَجِئْنَا بِكَ شَهِيدًا عَلَى هَؤُلاء» (آیه 89 سوره نحل) روزی که از میان هر قوم و امتی شاهدی از خودشان بر می‌انگیزیم بنابراین شاهد هر امتی در قیامت پیامبر همان امت خواهد بود و شاهد تمام انبیاء شخص رسول اکرم(ص) است.

✨سوال: اگر انبیا در قیامت بر کار مردم گواهى مى دهند، پس چرادر پاسخ سؤال خداوند که مى پرسد:👈امّت شما چگونه رفتار کردند؟ مى گویند: لاعِلمَ لَنا ما علمى نداریم. مگر کسى که علم ندارد مى تواند شاهد باشد؟

🌟پاسخ : اوّلاً:علم انبیا از طرف خداست و از خودشان چیزى نمى دانند.
ثانیاً: گاهى شاگرد به استاد و معلّمش مى گوید: من که علم و قدرتى ندارم، در واقع این تعبیر نوعى احترام و ادب نسبت به استاد است.

بنابراین مراد انبیا، علم آنان در برابر علم خداوند است که چیزى نیست، نه آنکه اصلاً علمى ندارند و گرنه چرا طبق فرموده قرآن گاهى از بدرفتارى امّت خود شکایت مى کنند، چنانکه پیامبر اکرم(ص) از مهجوریّت قرآن به وسیله امّتش ، به خداوند شکایت کرد.

وَ قَالَ الرَّسولُ یا رَبِّ اِنَّ قِومِى اتَّخَذُوا هذَا القُرآنَ مَهجُورا…

سوّمین گواه : امامان معصوم(ع)

در قران کریم می‌خوانیم: «وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَكُونُواْ شُهَدَاء عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيدًا»
(آیه 143 سوره بقره) و بدین گونه ما شما را یک امت معتدل و میانه قرار دادیم تا شاهد بر مردم باشید و رسول خدا(ص) هم بر شما شاهد باشد.

🌟با توجه به اینکه همه افراد امّت اسلامى آن عدالت و اعتدال و لیاقت و آگاهى لازم براى شهادت و گواهى دادن را ندارند، بنابراین مراد از امّت در آیه بعضى افراد هستند، نه همه مردم.

همانگونه که مدح قرآن درباره کسانى که با پیامبرند، اَشِدّاءُ عَلَى الکُفّارِ شامل همه نمى شود، زیرا منافقان نیز با رسول خدا(ص) بوده اند. علاوه بر آن، تنها بعضى افراد امّت هستند که شرایط لازم براى شهادت بر اعمال تمام مردم را در دادگاه عدل الهى دارند.

🌟برای متوجه شدن این آیه باید مراجعه کنیم به تفسیر آن، که در تفسیر صافی در رابطه با این آیه حدیثی را از کتاب کافی نقل کرده که امام محمد باقر (ع) فرمودند:

که آن امت وسط (که شاهدانند) تنها ما هستیم، و نیز در همان تفسیر چنین می‌خوانیم که امام صادق (ع) فرمودند: در هر دوره و قرنی امامی هست که گواه و شاهد بر مردم هستند.

لذا سومین شاهد در روز قیامت امامان معصوم(ع) هستند.

✨چهارمین شاهد: فرشتگان

در قرآن مى خوانیم: وَ جاءَت کُلُّ نَفْسٍ مَعَها سائِقٌ وَ شَهیدٌ. روز قیامت هر انسانى در پیشگاه عدل الهى حاضر مى شود، در حالى که در کنار او هم فرشته اى است که او را به محشر سوق مى دهد و همچنین فرشته اى است که شاهد کارهاى انجام شده اوست.

فرشتگانى که در قیامت گواه بر اعمال انسانند، ممکن است همان گروه از مامورانى باشند که در دنیا همراه ما بوده و اعمال ما را ضبط مى نمودند و ممکن است سایر فرشتگان باشند.

✨پنجمین شاهد: زمین

قرآن مى فرماید: یَومَئِذٍ تُحَدِّثُ اَخبارَها  (آیه 4 سوره زلزال) زمین در قیامت خبرهایش را بازگو مى کند. شهادت زمین در آن روز مى تواند دو گونه باشد:
🌟الف : به وسیله وضع و نظامى است که پیدا کرده است.

همان گونه که ما به یکدیگر مى گوییم: چشم تو شهادت مى دهد که دیشب خواب نکرده اى و رنگ تو گواه آن است که ترسیده اى و یا عصبانى و یا شاد شده اى، همچنین زمین در آن روز دچار زلزله اى بسیار بزرگ مى شود و بعد از کنده شدن و به حرکت درآمدن کوهها و بهم خوردن و قطعه قطعه شدن و سپس ‍متلاشی شدن آنها، با ما حرف ها دارد.

یعنى وضع و نظام آن روز به ما مطالبى را مى فهماند.

همانند دائره هاى تنه درخت پس از بریده شدن که به ما تاریخ و سن آن را نشان مى دهد و یا نوشته اى که مقدار اطلاعات و آگاهى نویسنده آن را به ما مى فهماند. بنابراین مراد از شهادت دادن زمین، گواهى اوضاع آن است نه گفتگو و کلام…

🌟ب: خداوند با قدرت واراده خود هر گوشه اى از آن را به سخن در مى آورد. همان قدرت و اراده اى که در دنیا عصاى بى جان موسى را به صورت اژدهایى بزرگ آن هم داراى چشم و دم و نیش در آورد.

آن قدرتى که در دنیا از موادّ غذایى خاک، میوه و از میوه نطفه و سپس ‍ انسان به دنیا مى آورد و آن انسان پس از چندى حرف مى زند، در آن روز نیز این رشته طولانى را درهم مى پیچد و حرکت کُند آن را به صورت یک حرکت سریع السیر در مى آورد و جمادات بى کلام ، گوینده و ناآگاهان همه آگاه مى شوند.
اِنَّ الدّارَ الا خِرَةِ لَهِىَ الحَیَوانُ همانا خانه آخرت جایگاه حیات است ، که با توجّه به این معنا، زمین با سخن و کلام گواهى مى دهد…

🌟روایات متعدّد نیز بیانگر آن است که در روز قیامت، زمین نیز یکى از شاهدان مى باشد، از جمله: رسول خدا (ص) به هر منطقه اى که وارد مى شدند، دو رکعت نماز بجا مى آوردند و مى فرمودند:
روز قیامت این مکان بر نماز ما شهادت مى دهد. و امام صادق (ع) فرمود: نمازهاى خود را در مکان هاى مختلف بخوانید، زیرا مکان ها نیز در قیامت بر اعمالتان شهادت خواهند داد.

ششمین گواه : وجدان

یکى از شاهدان در آن روز، عقل ووجدان بیدار شده انسان است.

در قرآن آیات بسیارى آمده که بارها انسان با کمال صراحت به گناه و انحراف خود اقرار مى کند، اقرارى از عمق جان و از تمام وجود، اقرارى که شاید از اقرار هر شاهدى پرسوز و گدازتر باشد.

جالب اینکه در آن روز خداوند نیز وجدان را قاضى قرار مى دهد و به انسان خطاب مى فرماید:
اِقْرَء کِتابَک کَفى بِنَفسِکَ الیَومَ عَلَیکَ حَسِیباً (آیه 14 سوره اسراء) نامه عمل خود را بخوان، امروز روح وروان تو براى اینکه علیه تو گواهى دهند، کافى است…

🌟آرى، بر فرض در روز قیامت هیچ دادگاه و حسابگرى هم نباشد، تمام وجود ما بر خودمان گواهى مى دهند و این براى کیفر و پاداش کافى است، چنانکه اگر هیچ کس با معتادان سخنى نگوید، همان تنگى سینه و هر یک از سرفه هاى او که در اثر اعتیاد پیدا شده بر علیه او سخن ها دارند.

در مناجات مى خوانیم: خدایا! هرگاه حساب مرا به خود من واگذار کنى ، جزاى خویش را جز قهر و غضب و آتش دوزخ تو چیز دیگرى نمى دانم!

✨هفتمین شاهد: اعضاى بدن

یکى از شاهدها در قیامت ، اعضاى بدن (دست و پا و پوست و زبان ) هستند. قرآن مى فرماید: یَومَ تَشهَدُ عَلَیهِم اَلسِنَتُهُم واَیدِیهِم وَاَرجُلُهُم بِما کانُوا یَعمَلُونَ (آیه 24 سوره نور) روزى که زبان و دست و پاهاى مردم بر آنان گواهى مى دهند.

و گاهى بر دهان مهر خورده و تنها دست و پاها سخن مى گویند، اَلیَومَ نَختِمُ عَلى اَفواهِهِم وَتُکَلِّمُنا اَیدِیهِم وتَشهَدُ اَرجُلَهُم بِمَا کانُوا یَکسِبُونَ(آیه67 یس) روزى که بر لب هاى آنان مهر مى زنیم و تنها دست آنان با ما حرف مى زند و پاهایشان گواهى مى دهند که در دنیا به کجاها رفتند و چه کارها کردند.
در آیه دیگر مى خوانیم : شَهِدَ عَلَیهِم سَمعُهُم واَبصارُهُم وجُلودُهُم بِمَا کانُوا یَعمَلونَ(آبه 20 فصلت) روز قیامت، گوش و چشم ها و پوست هایشان به آنچه در دنیا عمل کرده اند، گواهى مى دهند.

🌟جالب آنکه انسان که این گواهى را از اعضاى خود مى بیند، با کمال ناراحتى و شرمندگى به پوست خود مى گوید: قالُوا لِجُلودِهِم لِمَ شَهِدتُم عَلَینا چرا و چگونه در این روز از گناهان رسوا و شرم آورى که توسّط تو مرتکب شده ام پرده برداشته و گواهى مى دهى ؟!
پوست جواب مى دهد:
قالُوا اَنطَقَنا اللّهُ الَّذِى اَنطَقَ کُلَّ شَى ءٍ خداوندى که همه چیز را به نطق و گفتگو درمى آورد، ما را به گواهى و سخن گفتن وادار نمود.

🌟علامه طباطبائى در تفسیر این آیات مى فرماید: شهادت اعضا، زمانى واقعیّت دارد که هر یک از اعضا در دنیا داراى شعور باشند و از عمل انسان آگاه باشند وگرنه هر گاه در قیامت خداوند به اعضا شعور بدهد و یا در آن روز به آنها آگاهى و صوت بدهد که شهادت نخواهد بود. زیرا شاهد باید به هنگام عمل ، هم حاضر باشد و هم عالم باشد تا بتواند ماجرا را دریابد و براى روزى دیگر گواهى بدهد. بنابراین همه اعضاى ما در این عالم داراى یک نوع آگاهى و شعورند، گرچه نوع آن علم و شعور با علم و شعور ما فرق داشته باشد.

🌟در جاى دیگر نیز قرآن مى فرماید: وَلاتَقْفُ ما لَیسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ اِنَّ السَّمعَ وَ البَصَرَ وَالفُؤ ادَ کُلُّ اولئِکَ کانَ عَنهُ مَسئولاً (آیه 36 اسراء) از آنچه که نمى دانى پیروى مکن ، زیرا که هریک از گوش و چشم و دل تو در روز قیامت مورد سؤ ال قرار مى گیرند.

گرچه بعضى خواسته اند بگویند که مراد از سؤ ال از چشم و گوش، سؤ ال از صاحبان چشم و گوش است ، ولى با توجّه به آیات دیگر که مى فرماید: در قیامت خود اعضا شهادت مى دهند، هیچ دلیلى بر اینکه آیه را بر خلاف ظاهر آن معنا کنیم نداریم .

🌟در حدیث مى خوانیم: گواهى اعضا تنها مخصوص افراد فاسق و مجرمانى است که باید گرفتار عذاب الهى شوند، و در باره مؤمن این گواهى ها در کار نیست و تنها نامه عمل شان را به دست راست شان مى دهند و آنان شادى کنان دیگران را نیز به خواندن نامه عمل خود ترغیب مى کنند.

هشتمین شاهد: زمان

🌟حضرت على علیه السّلام فرمود:
ما مِن یَومٍ یَمُرُّ عَلى ابنِ آدَمَ اِلاّ قالَ لَه ذلِکَ الیَومُ: اءنَا یَومٌ جَدِیدٌ و اءنَا عَلَیکَ لَشَهِیدٌ… اَشهَدُ لَک بِهِ یَومَ القِیامَةِ هیچ روزى بر انسان نمى گذرد مگر آنکه آن روز به انسان هشدار مى دهد که من امروز براى تو روز جدیدى هستم و گواه کارهایى خواهم بود که امروز انجام مى دهى و در روز قیامت به آنها شهادت خواهم داد، بنابراین سعى کن که از این روز استفاده کامل کرده و اعمالى را در راه سعادت ابدى خودت انجام دهى.
🌟امام سجادعلیه السّلام فرمود:
هذَا یَومٌ حادِثٌ جَدِیدٌ وَهُوَ عَلَینا شاهِدٌ عَتِیدٌ امروز روز تازه و جدیدى است ودر قیامت گواه اعمالى است که در آن انجام مى دهیم .

✨نهمین گواه : اعمال

و اخرین شاهد در قیامت خود اعمال و کرده‌های انسان است که به صورت جسم در برابر انسان نمودار می‌شوند که در قرآن کریم می‌خوانیم:
«فَالْيَوْمَ لَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَلَا تُجْزَوْنَ إِلَّا مَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ» (آیه 54 سوره یاسین) امروز بر كسى هيچ ستم نمى‌‏رود جز در برابر آنچه كرده‌‏ايد پاداشى نخواهيد يافت، و نیز
«وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا»
(آیه 49 سوره کهف)
روز قیامت انسان رفتار و کردار دنیای خود را در برابر خود حاضر می یابد.

🌟از شاهدان در قیامت، خود اعمال و کردارهاى انسان است که در برابر انسان مجسّم ونمودار مى شوند. آرى ، همین که عمل در آن نظام خود را نشان داد، دیگر هیچ راهى براى انکار وجود ندارد.
مساله تجسّم عمل در قرآن و روایات بسیار مطرح است که ما به نمونه اى از آنها اشاره مى کنیم :👇

🌟 یَومَ تَجِدُ کُلُّ نَفسٍ ما عَمِلَت مِن خَیرٍ مُحضَراً روزى که هر کس آنچه کار نیک انجام داده در برابر خود حاضر مى بیند.
🌟وَ وَجِدُوا ما عَمِلُوا حاضِراً روز قیامت انسان رفتار و کردار دنیایى خود را در برابر خود حاضر مى یابد.
🌟وَ لاتُجزَونَ اِلاّ ما کُنتُم تَعمَلونَ جزایى براى شما نیست ، مگر همان عمل خودتان که گریبانگیر شما مى شود.
🌟یَحمِلونَ اَوزارَهُم عَلى ظُهُورِهِم  گناهانى که در دنیا به صورت کار و انرژى از انسان صادر شده ، در آن روز به صورت بارى بر دوش او سنگینى مى کند. راه دورى نرویم، مگر در همین دنیا اهرام مصر و ساختمان ها و کاخ ‌هاى زیباى شاهان ، تجسّم رفاه طلبى و بلندپروازى آنان نیست ؟

🌟در دنیا افراد متموّلى که تنها به فکر ذخیره کردن پول و ثروت خود هستند و به فریاد محرومان نمى رسند در حالى که دل صدها فقیر از بینوایى و ندارى مى سوزد، در قیامت همان پولها و سکّه ها داغ و به پیشانى و پهلوى زراندوزان گذارده مى شود.

این سوز در برابر آن سوز. افرادى که در دنیا با گرفتن ربا اعتدال جامعه را بهم مى زنند، در قیامت نیز با داشتن یک شکم بزرگ ، اعتدال ایستادن و حرکت از آنان گرفته مى شود.

🌟امام صادق علیه السّلام در تفسیر آیه 179 سوره آل عمران مى فرماید: اموالى که در دنیا مورد بخل قرارگرفته و مالیات اسلامى آن پرداخت نشده است، در قیامت به صورت مارى به گردن صاحبش انداخته مى شود.

🌟کسى که در دنیا غیبت شخصى را در محلّه اى دیگرى کرده است، این زبان درازى و نیش زدن دنیایى، سبب مى شود در آخرت زبانش از دهان بیرون آمده و به قدرى دراز مى شود که روى زمین قرار گرفته و مردم آن را لگد کنند و این یک نوع تجّسم عمل است .

🌟در روایات ما از مساله تجسّم اعمال بارها سخن به میان آمده است، چنانکه شیخ بهائى مى فرماید: جملاتى که تنها از رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله (غیر از امامان معصوم علیهم السّلام ) در باره تجسّم اعمال در قیامت وارد شده، از بس زیاد است که قابل شماره نیست .

🌟بنابراین یکى از شاهدان و گواهان در قیامت ، همان اعمال تجسّم یافته خود ماست ، که در دنیا صورتى دارد و در آخرت شکل دیگرى به خود مى گیرند.
عذاب قیامت ، نه انتقام است و نه عُقده و نه کیفرهاى قراردادى که قابل چانه زدن و تخفیفت باشد، بلکه عذاب قیامت عین همان کارهاى دنیایى خود ماست ، چنانکه پیامبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله فرمودند:
الدُّنیا مَزرِعَةُ الا خِرَة  دنیا مزرعه آخرت است .آرى ، خوشه هاى گندم ، همان دانه اى است که کشاورز کاشته و این خوشه تجسّم همان عمل اوست .
از مکافات عمل غافل مشو
گندم از گندم بروید جو ز جو

شاکیان وشاهدان
💢شاکیان در قیامت

🌟روز قیامت و در دادگاه عدل الهى، علاوه بر سؤ الاتى که از انسان مى شود و شاهدان و گواهان متعدّد شهادت مى دهند، شاکیانى هم هستند که از انسان شکایت دارند، از جمله :

💥شاکیان قیامت
روز قیامت؛ دادگاه عدل الهى است. در این دادگاه علاوه بر سؤالاتى كه از انسان مى‌شود و شاهدان متعدّد شهادت مى‌دهند، شاكیانى هم هستند كه از انسان شكایت دارند، و از انسان به خاطر کم کاریش شوال می شود.
امام صادق(ع) درروایتی برخی ازشاکیان را معرفی می‎کنند و می‎فرمایند: شاکیان نزد خداون در روز قیامت عبارتند از:
🌟1. مسجدی که مردم در آن نماز نمی‎خوانند.

🌟2. عالمی که در میان نادانان گرفتار شده باشد.(و از علم او استفاده نمی‎شود)

🌟3. قرآنی که غبار گرفته باشد و اهل منزل آن را قرائت نکرده‎ا‎ند.
با استفاده از آیات قرآن کریم و روایات درمی‎یابیم که چند چیز در قیامت از انسان شکایت می‎کنند.

✨شاکی اول: قرآن کریم

یكى از شكایت كنندگان در قیامت، قرآن كریم است. پیامبر اكرم(‌صلى الله علیه و آله) فرمودند: «یَجِى‌ءُ یَومَ القِیامَةِ ثَلاثَةٌ یَشكُونَ: اَلمُصحَفُ وَالمَسجِدُ وَ العِترَةُ»
بحارالانوار، ج‌7، ص‌222.
ممكن است قرآن در روز قیامت از دو دسته هوادار و مخالف شاكى باشد و در دادگاه عدل خداوند، جلو آنها را بگیرد👇

🌟الف: شكایت قرآن از هواداران
🌟ب: شكایت قرآن از مخالفان

✨شاکی دوم: رسول خدا(ص)

در قرآن مى‌خوانیم كه پیامبر اکرم(ص) در روز قیامت نزد خداوند شكایت كرده و مى‌گوید: «یا رَبِ‌ّ اِنَّ قَومِى اتَّخَذوا هذَا القُرآنَ مَهجُوراً» سوره‌فرقان، آیه‌30.
پروردگارا! امت من، قرآن را كنار گذاشته و مهجور كردند.  خدایا! آنان یا قرآن را نخواندند، یا تدبّر نكردند و یا عمل نكردند و یا به دیگران نرساندند. به جاى این كه براى زنده‌ها بخوانند، تنها بر مرده‌ها خواندند، به جاى این كه كتاب زندگى و قانون قرار دهند، كتاب تشریفات و سوگند قرار دادند. به جاى آن كه روبرو قرار دهند، پشت سر گذاردند، به جاى آن كه از آن نور بگیرند، به وسیله آن پول گرفتند و…

شاکی سوم؛ رهبران آسمانى

ازجمله شاكیان در قیامت، رهبران آسمانى مى‌باشند. در روایتی مى‌خوانیم كه روز قیامت اهل بیت پیامبر(علیهم‎السلام) به عنوان شكایت مى‌گویند:
«یا رَبِ‌ّ قَتَلُونَا وَ طَرَّدُونَا وَ شَرَّدُونَا»
وسائل الشیعه، ج‌3، ص‌484.
🌟خدایا! ما را كشتند و تبعید و آواره ساختند. ایشان می‎فرمایند:خدایا! به ‌جاى پذیرفتن رهبرى برحقّ ما، به سراغ مفسدان و طاغوت‌ها رفتند… خدایا! به جاى مودّت و محبّت كه مزد رسالت پیامبر اسلام(‌ص) بود، قرن‌ها بر سر منبرها و در نمازها به ما لعنت مى‌كردند.

🌟خدایا! مقدسّانِ سبك‌سر كج‌فهم (خوارج) و عیّاشانِ دنیاپرست (قاسطین) و مقام‌پرستانِ بیعت شكن (ناكثین)، در قالب تدیّن و دیندارى با تمام قوا با ما مخالفت كردند. خدایا! قدر تنها یادگار رسول‌ خدا(‌ص)، دخترش حضرت فاطمه (‌س) را نگه نداشتند و به او سیلى ‌زده و حقّش را غصب نموده و خود و فرزندانش را شهید كردند.

🌟خدایا! سر مبارك مولود كعبه و وصىّ پیامبر(ص)، حضرت على(ع) را با شمشیر شكافتند و پیکر امام حسن(ع) را تیرباران كردند و بدن امام حسین(‌ع) را زیر سم اسبان رها كردند و عترت او را به اسارت بردند و امامان دیگر را هم در غل و زنجیر و زندان و تبعید و محاصره به شهادت رساندند و حتّى گنبد و بارگاه‌ ائمه بقیع  را خراب كردند و بالاخره چنان وضعى پیش آوردند كه به ناچار حضرت مهدى (عجّل‌) هم به امر الهى، از چشم مردم پنهان و غیبت اختیار كردند!…بارالها! ما را در روز قیامت از افرادى كه مورد شكایت این شاكیان هستند، قرار مده…

💥شاکیان
جابر گويد: شنيدم رسول خدا مي فرمود: روز قيامت سه چيز به عرصه محشر مي آيند و شكايت مي كنند قرآن و مسجد و خاندان پيغمبر قرآن عرض حالش اين است كه پروردگارا مرا بسوزاندند و پاره پاره كردند و مسجد ميگويد پروردگارا مرا تعطيل كردند و حقم را ضايع ساختند. عتره پيغمبر ميگويند پروردگارا ما را كشتند و راندند و آواره كردند اين هنگام من بدو زانو مي نشينم تا داد اين سه را از دشمنانشان بستانم خداي جل جلاله مرا ميفرمايد: كه بدادستاني اين سه من خود سزاوارترم. منبع : الخصال، ج 2، ص 174

✨شاکی چهارم، مسجد

یكى از شاكیان در قیامت، مسجد است.
بحارالانوار، ج‌7، ص‌222
در حدیث مى‌خوانیم كه رسول خدا (ص) فرمود:
روز قیامت مسجد به درگاه خداوند از مسلمانان شكایت مى‌كند و مى‌گوید: «یا رَبِ‌ّ عَطِّلُونِى و ضَیِّعُونِى»
وسائل الشیعه، ج‌3، ص‌484.
خدایا! مرا تعطیل و حقّم را ضایع كردند. برخی از مساجد از غربت خاصی برخوردار هستند که مردم برای نماز به آنجا نمی‎روند که این نوع مساجد در قیامت شکایت می‎کنند.با آن كه پیامبر اکرم( ص) درباره رفتن به مسجد فرمود: خداوند براى هر گامى كه به سوى مسجد برداشته شود ده پاداش مى‌دهد و ده لغزش را مى‌بخشد و ده درجه مرحمت مى‌فرماید. وسائل الشیعه، ج‌3، ص‌484.

امام صادق(ع) درروایتی برخی ازشاکیان را معرفی می‎کنند و می‎فرمایند: شاکیان نزد خداون در روز قیامت عبارتند از:
🌟1. مسجد
🌟2. عالم
🌟3. قرآن

✨شاکی پنجم، علمای ربانی

دیکر شکایت کنندگان طبق روایت ,عالمی است که در میان نادانان گرفتار شده باشد. (و از علم او استفاده نمی‎شود)
کتاب راهنمای سفر اخرت
 ناصر کاوه

دعوتید به کانال دوستان در واتساپ

دعوتید به کانال شهدا تلگرام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا